Η ιστορία μας

Η ΑΡΧΗ

Η ιστορία του Blue Pine ξεκινά το 1961 όταν ο κοσμοπολίτης, bon viveur Αλέξανδρος Γλωσσώτης αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το οίκημα που προορίζονταν για κατοικία του ως εστιατόριο. Το κτίριο που διατηρείται ανέπαφο μέχρι και σήμερα χτίστηκε στα πρότυπα των αυστριακών σαλέ μέσα στο κτήμα Γλωσσώτη. Στην αίθουσα κυριαρχεί το μεγάλο τζάκι με την ξύλινη επένδυση και τα μεγάλα παράθυρα που βλέπουν στον κήπο που περιβάλλει το κτίριο. Πεύκα “Blue Pine” δάσος από μπαμπού που αγκαλιάζουν περιφερειακά τον κήπο δίνουν την αίσθηση ότι ο επισκέπτης δραπετεύει από την πόλη τη στιγμή που περνάει την είσοδο.

Από την πρώτη στιγμή το εστιατόριο προσέλκυσε σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της ναυτιλίας, των επιχειρήσεων, της πολιτικής και της διανόησης. ‘Ενα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας έχει γραφτεί στις ροτόντες του Blue Pine με τους πρωταγωνιστές να απολαμβάνουν το φιλέ μινιόν τους με ένα ποτήρι κρασί Βουργουνδίας.

Φωτο: Κωνσταντίνος Τζέμης / DOWNTOWN Πηγή: www.downtown.gr

ΤΟ ΟΝΟΜΑ

To Βlue Pine πήρε το όνομά του από το δέντρο που υπάρχει ακόμα στην αυλή. Τον χειμώνα με το πολύ κρύο παίρνει χρώμα οινοπνευματί. Ο αδερφός του κ. Γλωσσώτη το είχε φέρει από τον Καναδά. Καθώς τότε δεν υπήρχε τίποτα να εμποδίζει τη θέα, το πεύκο ήταν ορατό από μακριά και αποτελούσε σημείο αναφοράς και συνάντησης για όσους έρχονταν από την Κηφισίας και κάτω. Έδιναν όλοι ραντεβού στο blue pine.

To Βlue Pine πήρε το όνομά του από το δέντρο που υπάρχει ακόμα στην αυλή. Τον χειμώνα με το πολύ κρύο παίρνει χρώμα οινοπνευματί. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO Πηγή: www.lifo.gr
Φωτο: Κωνσταντίνος Τζέμης / DOWNTOWN Πηγή: www.downtown.gr

Η ΔΙΑΔΟΧΗ

Τον Μάρτιο του 1992 νέος ιδιοκτήτης του Blue Pine γίνεται ο Σωτήρης Κώτσης. Άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της εστίασης είναι ο άνθρωπος που επέλεξε προσωπικά ο Αλέξανδρος Γλωσσώτης για να συνεχίσει την κληρονομιά του. «Σωτήρη ή θα το πάρεις εσύ ή θα το κλείσω» ήταν τα λόγια του και η συμφωνία έκλεισε. Τον Σωτήρη Κώτση ακολουθεί η αδελφή του Ελένη, εμβληματική φιγούρα της ελληνικής εστίασης και περίφημη οικοδέσποινα. Ένας νέος κύκλος ανοίγει για το ιστορικό εστιατόριο που συνεχίζει μέχρι σήμερα με τον Σωτήρη Κώτση στο τιμόνι και τον γιο του Σπύρο στην κουζίνα.

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO Πηγή: www.lifo.gr
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO Πηγή: www.lifo.gr
Πάρις Ταβιτιάν / LiFO Πηγή: www.lifo.gr
Φωτο: Κωνσταντίνος Τζέμης / DOWNTOWN Πηγή: www.downtown.gr

Ο χώρος

Το Blue Pine λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο. Το χειμώνα στο σαλέ με το αναμμένο πάντα τζάκι και το επιβλητικό μπαρ. Στολισμένες ροτόντες και λινά τραπεζομάντηλα και πετσέτες είναι κάθε μέρα έτοιμα από τις 12:30 μ.μ. να φιλοξενήσουν τους πελάτες τους που το τιμούν με την απρόσκοπτη παρουσία τους για τρεις και τέσσερις γενιές. Από την άνοιξη η δράση μεταφέρεται στον καταπράσινο κήπο.

Φωτο: Κωνσταντίνος Τζέμης / DOWNTOWN Πηγή: www.downtown.gr
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO Πηγή: www.lifo.gr

Ο ΚΗΠΟΣ

Από τους τελευταίους λειτουργικούς κήπους της Αττικής περιμένει τους επισκέπτες του για να τους δώσει μια αίσθηση της εμπειρίας του Blue Pine. Εδώ ο πελάτης θα καθίσει στις περίφημες φερ φορζέ καρέκλες που έφτασαν στον κήπο μετά το γάμο τους Βασιλέως Κωνσταντίνου και παραμένουν εδώ από το 1965 και θα απολαύσει το περίφημο ταρτάρ να γίνεται μπροστά του όπως ακριβώς το θέλει και θα κλείσει με το ξακουστό Σικάγο του Blue Pine. Στην άλλη άκρη του κήπου βρίσκεται, ανενεργό προς το παρόν, το τελευταίο βαγόνι του ”Θηρίου”,του θρυλικού τρένου που έκανε το δρομολόγιο Πειραιάς-Κηφισιά. Για αρκετά χρόνια λειτουργούσε ως prive αίθουσα για δείπνο και σίγουρα μας επιφυλάσσει εκπλήξεις για το μέλλον.

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO Πηγή: www.lifo.gr

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Το Blue Pine δίνει μεγάλη σημασία στο περιβάλλον και την προστασία του. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει να ανακυκλώνουμε το 90% των υπολειμμάτων των τροφών μετατρέποντας τα σε compost και 100% των μπουκαλιών (χρησιμοποιούμε μόνο γυάλινα).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Το Blue Pine είναι κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και θεωρεί υποχρέωσή του να ανταποδίδει την στήριξη και την αγάπη που παίρνουμε από αυτήν. Στο κομμάτι αυτό συνεργαζόμαστε με το τοπικό σωματείο ‘Τα παιδιά της Γης’ και προσφέρουμε μία φορά την εβδομάδα γεύματα για τους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη.

Φωτο: Κωνσταντίνος Τζέμης / DOWNTOWN Πηγή: www.downtown.gr

Μένουμε ασφαλείς

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ακολουθούμε κατά γράμμα τις σχετικές κυβερνητικές οδηγίες και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των επισκεπτών μας, αλλά και του προσωπικού μας, σε κάθε επίπεδο.
Στο χώρο έχει ήδη πραγματοποιηθεί ειδική, πιστοποιημένη αντι-ιική απολύμανση για COVID-19. Επιπλέον, φροντίζουμε ώστε ανά τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια κάθε βραδιάς να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται όλες οι επιφάνειες που πιθανόν έρχονται σε επαφή με το προσωπικό ή/και τους επισκέπτες μας, όπως τα μηχανήματα POS, τα ειδικής κατασκευής μενού μας, πόμολα, βρύσες, καθίσματα, τραπέζια κλπ.
Η επιστροφή στη γαστρονομική σκηνή μάς βρίσκει απόλυτα προετοιμασμένους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ιδιαίτερης συγκυρίας που βιώνουμε όλοι και την ίδια στιγμή αισιόδοξους πως ενωμένοι, δυνατοί και αισιόδοξοι θα περάσουμε στην επόμενη μέρα.

Επικοινωνία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Δευ-Σάβ 12:00μ.μ.–12:00π.μ.

Κυρ 11:00π.μ.–12:00π.μ.

Π. Τσαλδάρη 37,

Κηφισιά 145 61